Avrupa Komisyonu Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre, Bulgaristan gümrüğünde yapılan denetimlerde Türkiye menşeli kabuklu fıstıklarda insan sağlığı açısından tehlikeli düzeyde aflatoksin bulundu. “Sınır kontrolünde sevkiyat alıkonuldu” uyarısıyla ürünlerin Avrupa pazarına girişi engellendi.
POTANSİYEL OLARAK RİSKİ CİDDİ
RASFF bildirisinde, tespit edilen aflatoksin seviyesinin “potansiyel olarak ciddi” sağlık tehdidi oluşturduğu belirtildi. Olay, hem tüketici sağlığı hem de ihracatta gıda güvenliği standartlarının önemi açısından dikkat çekti.
AFLATOKSİN NEDİR?
Aflatoksin, özellikle sıcak ve nemli ortamlarda depolanan tarım ürünlerinde Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus gibi küf mantarları tarafından üretilen, son derece güçlü bir mikotoksin olarak biliniyor. Tahıl, yem, fındık, fıstık ve kuru meyve gibi ürünlerde sık görülüyor. Küf belirtileri gözle fark edilmese bile, toksin gıda yapısına nüfuz edebiliyor.