OECD Türkiye’nin büyüme oranını düşürdü

Türkiye Ekonomisi ve Küresel Büyüme Tahminleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminlerini revize ederek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a düşürdü. Türkiye ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,9 büyüyeceğini öngören OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler son birkaç ay içinde önemli ölçüde arttı. Bu belirsizlikler, iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilerken, ticaret ve yatırımları baskılamaya başladı. Küresel ekonomiye yönelik büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9 olarak güncellendi. Geçen yılki yüzde 3,3’lük büyümenin ardından bu düşüş dikkat çekici.

ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomide yavaşlama öngörülürken, Çin ve diğer bazı ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin artarak devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye ekonomisi ise 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümeden sonra 2024’te yüzde 3,2 büyüdü. Bu durum, ekonominin iç tüketim yerine net ihracata dayalı bir yapıya doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun gerilemesi ve Türk lirasındaki değer kazancı olumlu bir etki yaratırken, OECD Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Özellikle sıkı para politikasının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulanırken, politika faizindeki kademeli düşüş ve dezenflasyon süreciyle birlikte tüketim ve yatırımların destekleneceği öngörülüyor. Türkiye’nin istikrar odaklı politika çerçevesini sürdürerek, yapısal reformlarla büyüme potansiyelini artırması gerektiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, mali konsolidasyonun devam ederek bütçe açığının azaltılması ve öngörülebilir politika ortamının yatırımcı güvenini artırması bekleniyor. Sermaye ve transfer harcamalarının azaltılmasıyla mali konsolidasyonun sağlanması, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu şekilde katkı sağlayabilir.

Related Posts

ÖTV artırıldı, otomobil almak artık daha zor!

Dizel ve benzinli otomobillerde yüzde 45 olarak uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranını yüzde 80’e çıkaran teklif Meclis’te kabul edildi. Deva Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, otomobil fabrikalarının kazanmadığı parayı devletin 3 …

Özgür Özel: Fındık Fiyatları Kabul Edilemez

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, fındık fiyatlarının düşüklüğünü eleştirerek 250 lira altını ‘ölüm’ olarak nitelendirdi.

Meyve ve sebze fiyatları vatandaşı isyan ettirdi! Pazarda limon 150 lira

Günden güne fiyat etiketlerine yansıyan zamlar vatandaşın daha da belini büküyor. Ekonomik alanda yaşanan dalgalanma devam ederken, hayat pahalılığını etkisi gündelik yaşamda her alanda hissediliyor meyve ve sebzeye gelen zamlar vatandaşın tepkisini …

Antalya’da Start-Up Zone-Demoday Heyecanı

Antalya OSB Teknopark, turizmde dijital ve yeşil dönüşümü desteklemek için Start-Up Zone-Demoday düzenliyor.

Niğde’ye 98 Milyon TL’lik Proje Desteği

Bakan Kacır, Niğde’de ekoturizm ve tarım için 4 projenin imza törenine katıldı, 98 milyon TL destek.

TCMB açıkladı: Kartlı harcamalar talep göstergesi mi, alışkanlıkların yansıması mı?

TCMB, kartlı harcamaların tüketim talebini ölçerken ödeme alışkanlıklarındaki değişimi göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekti. Yapılan analiz, nakitten karta geçişin harcamalardaki artışı etkilediğini ortaya koyuyor.