TCMB açıkladı: Kartlı harcamalar talep göstergesi mi, alışkanlıkların yansıması mı?

TCMB: Kartlı Harcamalar Ekonomik Talebi Yansıtıyor mu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek frekanslı veri sağlayan kartlı harcamaların ekonomik talebi izleme açısından önemli bir gösterge olduğunu ancak bu verilerin doğru yorumlanabilmesi için ödeme alışkanlıklarındaki değişimlerin dikkate alınması gerektiğini açıkladı. Banka, son dönemde kartlı harcamalardaki artışın sadece talep kaynaklı değil, nakitten karta geçişin hızlanmasıyla da ilişkili olduğuna vurgu yaptı.

TCMB’nin blog yazısında, kartla yapılan harcamaların 2021 sonrası özel tüketim kaleminden belirgin şekilde ayrıştığına işaret edildi. Bu farklılaşmanın, tüketici talebinden çok ödeme tercihlerindeki dönüşümle bağlantılı olduğu belirtildi.

Özellikle dijitalleşme, temassız ödeme sistemleri ve yüksek enflasyon nedeniyle nakit kullanımının azalmasının kartlı harcamaları artırdığı tespitine yer verildi. Banka, bu nedenle kartlı harcamaları talep göstergesi olarak değerlendirirken, ödeme alışkanlıklarından kaynaklı artışı arındırmanın önemine dikkat çekti.

Bu kapsamda TCMB, akaryakıt sektöründen örnek alarak toplam satışlar üzerinden kart kullanım oranı hesapladı. Bu yöntemle, ödeme tercihinin etkisinden arındırılmış kartlı harcama verisinin özel tüketim eğilimleriyle daha uyumlu hareket ettiği görüldü.

Sonuç olarak, TCMB’nin analizine göre, kartlı harcamalar ekonomik talep için hâlâ önemli bir gösterge ancak sağlıklı değerlendirme için ödeme alışkanlıklarındaki değişimin hesaba katılması gerekiyor. Bu düzeltmeyle birlikte, parasal sıkılaşmanın etkisiyle tüketimdeki artışın daha ılımlı seyrettiği gözlemleniyor.

Related Posts

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?