Milletvekili dokunulmazlığı hangi durumlarda kaldırılır? Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için kaç oy gerekir?

Milletvekili Dokunulmazlığı ve Kaldırılması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “suç işlemeye alenen tahrik”, “kamu görevlilerine görevleri nedeniyle hakaret ve tehdit” iddiasıyla re’sen soruşturma başlattı. Özel’in milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılamayacağı araştırılıyor. Peki, Milletvekili dokunulmazlığı hangi durumlarda kaldırılır? Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için kaç oy gerekir?

Milletvekilliği Dokunulmazlığı Hangi Durumlarda Kaldırılır?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 83. maddesine göre milletvekilleri, görev süreleri boyunca yasama dokunulmazlığına sahiptir. Ancak bu koruma, ağır ceza gerektiren suçüstü hali ya da milletvekili seçilmeden önce başlatılmış bir soruşturma varsa geçerli değildir; bu hallerde Meclis kararı olmadan da yargılama yapılabilir. Diğer tüm durumlarda, milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının TBMM tarafından kaldırılması gerekir. Bu süreçte Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği fezleke, Karma Komisyon’a iletilir ve ardından Genel Kurul’da oylamaya sunulur. Yani dokunulmazlığın kaldırılması, doğrudan siyasi iradeye bağlıdır.

Milletvekili Dokunulmazlığı Nasıl Kaldırılır?

Milletvekili hakkında hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı’na sunulur ve Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilir. Komisyonda hem hazırlık hem de esas inceleme raporları hazırlanır. Vekile savunma hakkı tanındıktan sonra dosya Genel Kurul gündemine gelir. Genel Kurul’da yapılacak oylama sonucunda dokunulmazlık kaldırılabilir. Her fezleke için ayrı oylama yapılır ve sonuç bağlayıcıdır. Sürecin tamamı Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre işletilir.

Milletvekili Dokunulmazlığı Kaç Oyla Kaldırılır?

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Genel Kurulu’nda basit salt çoğunluk yeterlidir. Yani, oylamaya katılan milletvekillerinin yarısından bir fazlası “evet” oyu verirse dokunulmazlık kaldırılır. Örneğin, 300 milletvekilinin katıldığı bir oturumda en az 151 oy gerekir. Ancak bu sayı, oturuma katılım durumuna göre değişebilir. Gizli oylama yapılması nedeniyle grup disiplini zayıflayabilir ve siyasi pazarlıklar önem kazanabilir.

Milletvekili Dokunulmazlığı Kalkınca Ne Olur?

Dokunulmazlığın kaldırılması yalnızca yargı sürecinin önünü açar, milletvekilinin Meclis üyeliği sona ermez. Vekil, görevine devam ederken mahkemede savunma yapabilir. Ancak mahkeme süreci ilerleyip ceza kesinleşirse, Anayasa’nın 76. maddesine göre ceza kesinleştiğinde vekillik düşebilir. Bu nedenle dokunulmazlık kaldırmak, sadece yargının önünü açar, siyasi görevle doğrudan bir ilgisi yoktur.

Related Posts

Kütahya’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kütahya’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.

Aşırı sıcaklardan 7 kişi hayatını kaybetti! Bin 228 kişi hastaneye başvurmuştu

Dünya küresel ısınmanın da etkisiyle yükselen sıcaklık değerleri ile mücadele ederken, Güney Kore’de kavurucu yazın bilançosu netleşmeye başladı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’ndan (KDCA) yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs’tan bu yana ülke …

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.

CHP’li Tanal’dan Adana sokaklarında miting çağrısı: ‘Zeydan Başkan’ın cezaevinde ne işi var?’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Adana’da esnaf ve yurttaşlarla bir araya geldi. Tanal, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanvekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın tutuklanmasına tepki göstererek, “Vatandaş sandığını önünde, Cumhurbaşkanı adayını da yanında istiyor ve Adana’dan şunu sesleniyoruz; Zeydan Başkan’ın cezaevinde ne işi var” dedi.

Bahçeli ve Tunç’un ardından Erdoğan da ‘TRT’ çağrısına yeşil ışık yaktı, CHP’den yanıt geldi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, duruşmaların TRT’de yayımlanmasına ilişkin “Takdir TBMM’nin” ifadelerine yanıt verdi.